ÚJRATERVEZÉS

 

 

A mediáció (magyarul: közvetítés) egy speciális konfliktuskezelési módszer, amelynek során a konfliktusban álló felek kapcsolatuk rendezéséhez szakképzett külső közvetítő (mediátor) segítségét veszik igénybe.

A mediáció módszere hatékonyan használható családi problémák, illetve konfliktusok (párkapcsolati krízisek, szülő-gyermek ellentétek, örökösödési viták, stb.) esetén, de kiválóan alkalmas üzleti, illetve munkahelyi viták rendezésére is. Mindezek mellett a módszert válási egyezségek létrehozására is rendszeresen alkalmazzák.

A mediáció során nem foglalkozunk a múlttal, kizárólag a jövőre és a konkrétumokra fókuszálunk. A speciális szabályokkal lefolytatott, 3 órás mediációs tárgyalás során minden fél lehetőséget kap, hogy elmondja a kialakult helyzettel kapcsolatos álláspontját, ötleteit, javaslatait, vállalásait. A folyamat során ezeket próbáljuk közelíteni egymáshoz, az érzelmi szélsőségeket háttérbe szorítva. Amennyiben ez sikerül, a felek közötti megállapodást írásban is rögzítjük. Tapasztalataink alapján sok esetben már egyetlen ilyen alkalom is eredményre vezet.

A mediáció költségkímélő, mivel lerövidítheti, illetve sok esetben ki is válthatja a bírósági eljárást. Fontos eleme, hogy a mediátor bizalmasan kezeli az elhangzott információkat, és a kontroll mindig az érdekeltek kezében marad. Lényege a tényeken alapuló tárgyalás, amelynek során a mediátor segítségével feltárulhatnak a valódi érdekek. A látszólag kibékíthetetlen ellentétek pozitív átfogalmazása pedig hozzásegítheti a feleket ahhoz, az érzelmektől a konkrétumok felé haladjanak.

A mediációs tárgyalás előtt előkészítő beszélgetést folytatunk külön-külön, minden érintett féllel. Ennek időtartama személyenként egy óra.

Közvetítői tevékenységünk különlegessége, hogy a megállapodás megszületését egy férfi és egy női mediátor segíti. Tapasztalataink szerint ez a megoldás kiegyensúlyozottabb légkört teremt, elősegíti a bizalom kialakulását, valamint a szituáció objektívabb szemléletét is lehetővé teszi.

 

Helyszín: Budapest és környéke

Mediátor: Tarr Andrea

Kapcsolat

Díjazás: megegyezés szerint